Toti nutritionistii recomanda consumul zilnic de fibre. Dar de ce este atat de necesar acest lucru si care sunt avantajele pe care le poate aduce organismului o dieta care include in fiecare zi o cantitate adecvata de fibre? Ei bine, acestea sunt fara doar si poate cel mai de incredere aliat al unui tract gastrointestinal sanatos. Fibrele sunt recunoscute ca fiind cel mai eficient aliment ce imbunatateste digestia prin reglarea tranzitului intestinal.

De cate feluri sunt fibrele?

Pentru cei care doresc sa consume cat mai multe fibre trebuie inteles faptul ca acestea se gasesc in produsele vegetale (legume, cereale, seminte). Cu alte cuvinte, daca aveti o alimentatie bazata pe produse de origine animala (carne, produse lactate) sau daca tineti o dieta hiperproteica riscati sa nu consumati fibre si sa perturbati flora intestinala si procesul complex al digestiei.

Fibrele pot fi clasificate in doua mari categorii. Astfel, fibrele insolubile (celuloza si lignina) sunt cele care joaca un rol important in reglarea tranzitului intestinal si in preventia constipatiei. Acestea au capacitatea de a se se umfla precum un burete o data ajunse in intestin, contribuind astfel la constituirea bolului fecal. Fibrele solubile (pectina si hemiceluloza) sunt implicate si in actul digestiei, insa au o contributie si in reglarea glicemiei si in mentinerea nivelului de colesterol din sange in limite normale.

Sursele de fibre si necesarul zilnic

Pentru a aduce organismului o cantitate suficienta de fibre solubile va recomandam consumul urmatoarelor alimente: secara, orz, ovaz, legume si fructe proaspete de preferat nedecojite, seminte de in, mazare, fasole, dar si produse din soia. In ceea ce priveste aportul de fibre insolubile, nutritionistii recomanda o alimentatie din care sa nu lipseasca taratele de grau si porumb, nucile, semintele, varza, conopida, sfecla si cerealele integrale.

Necesarul zilnic de fibre la adult variaza intre 25 si 30g. Pentru mai multe detalii utile referitor la consumul de fibre intr-o maniera personalizata consultati urmatorul site: https://www.nestlehealthscience.ro/Optifibre/home.

Un alt aspect important pe care nutritionistii il discuta cu fiecare persoana in parte este introducerea treptata a fibrelor in alimentatie. In sens contrar, daca se consuma o cantitatea prea mare (cu care organismul nu este obisnuit) pot sa apara tulburari digestive de tipul flatulentei si balonarii.  Si, nu in ultimul rand, atentie la aportul de lichide! Fibrele au capacitatea de a se umfla, absorbind apa din intestin, motiv pentru care daca se incepe o dieta bogata in fibre este necesar sa beti intre 6 si pana la 8 pahare de apa pe zi. In functie de necesitati aceasta cantitate de apa poate fi si mai mare (in cazul sportivilor sau vara).

Beneficiile consumului de fibre

ajuta la reglarea tranzitului intestinal prin normalizarea miscarilor intestinale

-prin preventia constipatiei, fibrele sunt de real ajutor in cazul celor care sufera de hemoroizi

-contribuie la instalarea senzatiei de satietate, ceea ce in timp ajuta la mentinerea unei greutati corporale in limite normale, prevenind astfel obezitatea si complicatiile acesteia

-cresc sensibilitatea la insulina si regleaza nivelul glucozei din sange

-prin reglarea tranzitului intestinal are loc si o detoxifiere a organismului

-scad riscul de aparitie a bolilor de inima si ajuta la mentinerea colesterolului in limite normale

-participa la mentinerea florei normale intestinale

-un consum adecvat de fibre poate ajuta la preventia cancerului de colon

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.