Influenta exercitiilor fizice asupra sanatatii este dovedita , exercitiul fizic medical organizat isi realizeaza efectele profilactice, terapeutice si de recuperare asupra organismului intreg sau doar asupra unor aparate si sisteme. Kinetoterapia poate influenta organismul intreg privit ca o entitate, indeplinind aceleasi obiective de intretinere, ameliorare sau refacere a functiei integrative, respectiv a “ starii de sanatate”.
Exercitiile fizice medicale au un loc de baza in asistenta unor boli cronice in special ale aparatului cardiovascular, respirator, a unor boli metabolice sau a unor boli psihice. De asemenea au un rol major in in profilaxia sau” tratarea” sedentarismului, a batranetii, respectiv a ceea ce numim “ deconditionarea” organismului. Prin toate aceste exercitii se realizeaza cresterea capacitatii de munca, cresterea performantelor fizice si psihice ale individului sau a “ starii de bine”

Exercitiul aerobic s-a dovedit ca este singurul care poate combate limitarea rezervelor functionale datorata varstei, amelioreaza toleranta pentru activitatile vietii zilnice, amelioreaza calitatea vieti, reduce morbiditatea prin boli grave. Raspunsurile fiziologice ale organismului la exercitiile fizice aerobe sunt reprezentate de raspunsul metabolic celular local, raspunsul cardiovascular, raspunsul respirator. Pentru producerea de energie necesara contractiei musculare consumul de oxigen crescut este esential. Marimea consumului de oxigen la nivelul celulei musculare este in raport direct cu vascularizatia muschiului, numarul mitocondriilor intracelulare, prezenta enzimelor oxidative mitocondriale in fibrele musculare si intensitatea contractiei acestor fibre. Exercitiul fizic determina si o stimulare a fibrelor simpatice din cadrul nervilor micsti care antreneaza cresterea activitatii sistemului nervos simpatic cu efecte imediate cardio-vasculare: vasoconstrictie generalizata, tahicardie, tensiune arteriala crescuta, contractilitate miocardica crescuta. In ceea ce priveste sistemul venos , acesta inregistreaza o vasoconstrictie atat in musculatura activa cat si in cea neactiva ceea ce duce la cresterea presiunii venoase periferice. La nivelul cordului are loc cresterea debitului cardiac subordonat acelorasi necesitati metabolice musculare. Exercitiul aerobic la persoanele cu afectare cardiaca determina raspunsuri diferite decat cele fizilogice. In ceea ce priveste raspunsul respirator al exercitiului fizic, este de mentionat ca imediat cu inceperea exercitiului se instaleaza mnodificarile ventilatorii prin cresterea rapida a ventilatiei pana la acomodarea ei cu valoarea efortului cand intra in steady-state. Cresterea ventilatiei pe minut are corespondent in cresterea intensa a ventilatiei alveolare necesara asigurarii noului nivel al schimburilor gazoase. Cresterea ventilatiei chiar de la inceputul exercitiului si chiar inaintea lui este de origine reflexa, dar sigur cu control cortical. Adaptarea ventilatiei la efortul cerut de exercitiul fizic este extrem de importanta, ceea ce limiteaza intensitatea efortului, oprindu-l brusc este falimentul ventilator. In exercitiul aerobic acest lucru nu se intampla decat in cazuri patologice.
Exercitiile fizice efectuate constant dupa tehnicile si parametrii necesari determina un nivel crescut de fitness (VO2 max crescut) si o rezistenta crescuta la activitatea fizica.

Exista o serie de profesii care prin natura lor determina aparitia unor modificari la nivelul coloanei vertebrale, modificari care in timp vor avea rasunet important asupra sanatatii.
In prevenirea acestor afectiuni care apar la nivelul aparatului musculoartrokinetic, un rol deosebit de important il au exercitiile fizice atat ca preventie cat si ca efect terapeutic. De exemplu, la conducatorii de vehicule grele in general la tractoristi intalnim boala de vibratii generala care afecteaza sistemul osteo-articular si in special coloana toraco-lombara, artroza degenerativa a coloanei vertebrale, accentuarea curburilor coloanei vertebrale care se manifesta clinic prin lombalgii, lombosciatica.
Patologia degenerativa sau discala a coloanei vertebrale este intalnita si la cei care au meserii care implica ridicarea de greutati. La functionarii de birou care nu au scaune ergometrice adapatate mediului de munca si care prin pozitii vicioase si slabirea aparatului musculo-ligamentar paravetebral dezvolta sindroame vertebrale statice de tipul: cifoze, scolioze, lordoze

Avand in vedere ca putem considera sportul de performanta o profesie, putem spune ca si unele sporturi determina modificari la nivelul coloanei vertebrale cum ar fi: tenisul si handbalul determina aparitia unor scolioze cu convexitatea spre membrul superior cu care tine racheta, respectiv arunca mingea. De asemenea boxul profesionist predispune la aparitia cifozei dorsale. Sub actiunea unor exercitii fizice medicale bine conduse aceste deficiente ale coloanei vertebrale pot fi atat prevenite cat si tratate sau macar ameliorate la acesti sportivi. Exista o serie de exercitii terapeutice sau profilactice cu rol deosebit de important.

Cea mai importanta insa pare a fi profilaxia tuturor acestor boli, intr-o epoca cand morbiditatea prin boli cronice este foarte mare. Efortul trebuie sa se indrepte spre prevenirea sau incetinirea evolutiei acestor boli. Exercitiul fizic medical are indicatii generale pentru toti subiectii indiferent de varsta. Programele de exercitii sunt insa diferite in functie de varsta, de starea generala de sanatate si de obiectivele urmarite.

Obiectivele urmarite pentru prevenirea si inlaturarea deficientelor care apar in diferite profesii sunt:
– mentinerea supletei articulare
– mentinerea rezistentei si fortei musculare
– mentinerea unei bune coordonari si abilitati a miscarilor
– mentinerea unei posturi si alinieri corecte
– mentinerea capacitatii de efort.

In cazul unor persoane care sunt in pericol de a face anumite boli sau de a contracta anumite suferinte datorita conditiilor mediului de munca si viata, este binevenita latura profilactica primara a exercitiului fizic. Spre exemplu, muncitorii supusi continuu efortului lombar, sau care au o inegalitate a membrelor inferioare, sau piese vertebrale de tranzitie vor efectua in special anumite exercitii intitulate” scoala spatelui”, care este tintit pe o anumita problematica de patologie. Toate aceste lucruri sunt valabile pentru preventie, in ceea ce priveste exercitiul fizic terapeutic acesta va actiona o data cu aparitia unui deficit si va urmari blocarea evolutiei spre incapacitatea pe termen lung. In acest fel acest tip de exercitii vor trebui sa trateze deficitele functionale si sa realizeze compensari pentru cele anatomice, determinate de bolile cronice cu potential evolutiv.Astfel se asigura prevenirea agaravarii deficitelor deja aparute sau prevenirea aparitiei unor deficite cu caracter handicapant.

Principalele efecte benefice ale obiectivelor implementate sunt:
– exercitiile de mentinere a supletei articulare urmaresc cresterea amplitudinii miscarilor la nivelul tuturor articulatiilor si la cei cu sindorame vertebrale statice, degenerari vertebrale sau afectari discale cresterea amplitudinii de miscare cervico-dorso-lombara.
– Exercitiile pentru cresterea fortei si rezistentei musculare urmaresc contracararea slabirii musculare, prin neutilizare, stiind fiind ca un muschi neutilizat pierde 3-5% din forta musculara. De asemenea urmaresc si mentinerea castigului de forta realizat.
– Exercitii pentru mentinerea si corectarea tonusului muscular care au ca obiectiv principal tonifierea, in primul rand a musculaturii corectoare a trunchiului si a musculaturii abdominale
– Exercitiile pentru ameliorarea posturii urmaresc corectarea cifozelor, lordozelor si a scoliozelor care se realizeaza prin posturi fixe mentinute corectoare sau hipercorectoare, exercitii de corectare posturala
– Exercitiile pentru mentinerea capacitatii de efort au rol important in cresterea debitului cardiac, a ventilatiei pe minut si a ventilatiei alveolare, cresterea fluxului sanguin in muschi si astfel o rezistenta crescuta la activitatea fizica.

Exercitiile fizice au un rol bine definit in mentinerea sanatatii acest lucru fiind cunoscut din cele mai vechi timpuri. Este unanim cunoscut faptul ca atat coprul uman cat si psihicul au nevoie de exercitii fizice pentru ã-si mentine integritatea si o buna functionalitate.

N.B. O forma a acestui articol a aparut in revista Galenus sub semnatura mea in anul 2011.

  1. Se spune ca exercitiu fizic actioneaza ca „nici un alt medicament” imbunatateste viata cu 30%(sau preventiv).

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.