Iata mai jos cateva exemple practice

Obezitatea este fara doar si poate boala secolului 21. Mancam cu mult mai mult decat avem nevoie. Cu alte cuvinte organismul nostru are nevoie de mult mai putin decat ii oferim zilnic, iar acest lucru sta la baza tuturor problemelor legate de bolile metabolice. Oferta alimentara este acum nelimitata. Avem acces la tot si ne place sa gustam din toate, insa acest abuz va duce mai devreme sau mai tarziu la o serie de afectiuni printre care se numara diabetul zaharat, guta si chiar bolile cardiovasculare. A avea discernamant si a sti cand sa ne oprim este o chestiune greu de realizat, insa cu timpul acest lucru se poate educa. In cele ce urmeaza va vom explica ce inseamna o portie corecta din alimentele de baza pe care le consumam zilnic.

Legumele

Consumarea zilnica a legumelor, de preferat crude (deoarece prin fierbere sau alte metode de preparare se distruge o mare parte din vitamine), este extrem de importanta pentru mentinerea sanatatii organismului. Avantajul legumelor este ca aduc organismului vitamine (vitamina A, vitamina C etc.), minerale, fibre si ca au un putine calorii. In general o portie de legume tine cont si de dimeniunea acestora. O cana de salata verde sau de castraveti taiati rondele poate sa va dea o idee asupra cantitatii pe care o puteti manca la o masa. Incercati sa mancati legumele boabe in cantitati mai mici. De exemplu o jumatate de cana de mazare, linte, naut la o masa.

Fructele

In aceeasi maniera consumarea fructelor proaspete din abundenta va spori aportul de vitamine si minerale aduse organismului. Ca si legumele, au un continut sarac in grasimi. Foarte importanta este maniera in care fructele sunt consumate deoarece prin indepartarea cojii se pierd numeroase vitamine. In cazul in care se consuma sub forma de suc este bine ca acesta sa fie preparat in casa fara a adauga zahar!! Un pahar de 180 – 200 ml de suc proaspat poate constitui o gustare intre mese. Recomandarea noastra este de a consuma 2-3 portii de fructe proaspete pe zi. Prin portii intelegem aprox 1/2 de cana (125 grame) de fructe proaspete sau eventual congelate. O portie poate fi de asemenea constituita dintr-un mar intreg, o banana de dimensiune normala, 1 kiwi, 2 felii de ananas (NU compot cu zahar), 1 portocala sau ¼ de pepene galben de dimensiune medie.

Carnea

In primul rand recomandarea noastra este de a evita carnea rosie si mezelurile. Astfel 150 g de carne de pui, curcan sau peste la o masa sunt suficiente pentru a beneficia de aportul de proteine cu valoarea biologica crescuta. Este bine ca produsele din carne sa fie gatite la abur sau pe gratar si nu in ulei.

Orezul

Orezul alb, dar si cel brun sunt alimente care abunda de vitamine si minerale. Acesta este de asemenea o sursa importanta de fibre-element esentiala pentru o digestie corecta. Va recomandam sa consumati o portie de orez pe zi si prin aceasta intelegem 50 de g de orez crud.

Cartofii

Cartofii sunt un aliment utilizat frecvent in bucataria romaneasca. Trebuie sa stiti insa ca acestia au un continut crescut in carbohidrati (zaharuri). Cu aproximatie 100 g de cartofi contin 90 calorii. Cartofii nu sunt un aliment ideal pentru cei care vor sa slabeasca. Incercati sa mancati o portie de cartofi (60g) la fiecare 2 zile.

Laptele

Laptele este unul dintre alimentele cele mai valoroase din punct de vedere al continutului nutritional. Acesta este o sursa excelenta de calciu, proteine, minerale, vitamina D si B12. Un pahar de lapte de una sau de doua ori pe zi (in functie si de restul meniului) va ajuta in a beneficia de toate elementele esentiale pentru un organism sanatos.

  1. Buna.Am si eu o intrebare cum se procedeaza care sunt orele care trebuie respectate in schimbul 3 adica schimbul de noaptea.la ce interval de ore trebuie mancat?

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.