Yo-yo este o jucarie destul de simpla la care partea amuzanta consta in coborarea si intoarcerea unui disc de lemn/plastic pe baza unei sfori. Aceasta miscare de du-te vino a fost extrapolata in lumea medicala atunci cand se discuta despre fenomenul de variatie a greutatii corporale in urma dietelor. Obezitatea este in momentul de fata una dintre cele mai serioase probleme de sanatate la nivel mondial. Cele mai de temut complicatii pe termen lung ale kilogramelor in plus sunt diabetul zaharat tip 2 si afectiunile cardiovasculare. In acest sens, este evident ca se cauta cele mai eficiente metode pentru a ii ajuta pe cei care se confrunta cu aceasta problema. Exista numeroase diete care mai de care mai atractive si cu promisiunea unor rezultate extraordinare. Realitatea insa este alta, si anume faptul ca multe persoane dupa terminarea unei diete ajung sa ia mai multe kilograme decat au pierdut, ceea ce reflecta acest fenomen tip yo-yo.

De ce apare fenomenul yo-yo?

Ideea de dieta de scurta durata la finalul careia se intra intr-o asa zisa normalitate care presupune consumul de alimente fara restrictii este complet gresita. Pentru cei care au probleme cu greutatea, regimul alimentar trebuie sa devina un stil de viata. Cu alte cuvinte, sfaturile unui nutritionist nu trebuie urmate doar pentru o scurta perioada de timp, ci si dupa ce apar rezultatele, pentru a le putea mentine. Multi fac greseala de a reveni la obiceiurile vechi dupa ce au slabit, ceea ce va duce la punerea la loc a kilogramelor pierdute. Aceasta variatie in greutate sau fenomenul yo-yo reprezinta pentru multi o reala problema cu implicatii asupra starii de sanatate.

In plus, curele de slabire drastice au ca rezultat incetinirea proceselor metabolice, cu cresterea apetitului. Toate aceste lucruri vor contribui la un spor ponderal, cu toate neplacerile care vin la pachet. Persoanele care se regasesc in aceasta categorie trebuie sa stie ca prezinta un risc crescut de aparitie a afectiunilor metabolice, la care se adauga in timp si cele care afecteaza vasele de sange si inima.

Si, nu in ultimul rand, fenomenul yo-yo este mai frecvent intalnit la cei care opteaza pentru regim alimentar dar fara o activitate sportiva efectuata in paralel.

Care sunt complicatiile fenomenului yo-yo?

Variatia in greutate are repercusiuni negative atat pe termen scurt, cat si lung. Cei care constata ca acul cantarului se tot plimba de la o greutate relativ normala la un spor ponderal nedorit sunt predispusi catre numeroase probleme. Dislipidemia (cresterea valorilor colesterolului total si a trigliceridelor in sange) si depunerile de grasime la nivelul ficatului sunt doar cateva din consecintele variatiilor de greutate. Cu alte cuvinte, va puteti imagina acest fenomen yo-yo ca pe un roller coaster metabolic.

O alta problema cu care se confrunta cei care ba slabesc ba se ingrasa este frustrarea si aparitia modificarilor de dispozitie. Uneori, alaturi de suportul nutritionistului cel psihologic poate ajuta enorm in lupta impotriva variatiilor de greutate.

Imagine: https://www.freepik.com/

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.