Spondilita anchilozanta este o boala inflamatorie cronica care afecteaza predominant coloana vertebrala, 1% din populatia generala luptand cu aceasta afectiune (chiar ieri am avut doi pacienti cu aceasta afectiune!). Este de 3 ori mai frecventa la barbati si in special la cei tineri, intre 21 si 40 de ani. Gravitatea bolii este determinata de faptul ca, incorect tratata, evolueaza spre anchiloza, in 12-15 ani inducand un handicap major pacientilor.

Care sunt cauzele care pot declansa aceasta afectiune?
La producerea bolii contribuie mai multi factori, principal fiind factorul genetic dupa care urmeaza factorii de mediu reprezentati de infectii si, aici, o atentie deosebita se acorda infectiei enterale (digestive) cu klebsiella pneumoniae deoarece aceasta a fost identificata in coproculturile a 70% din pacientii cu boala in perioada activa. Tiparul genetic incriminat este prezenta HLA B27 acesta fiind intalnit la peste 90% din bolnavi. De altfel, distributia geografica a spondilitei anchilozante urmeaza distributia HLA B27 in populatie. Asa se explica de ce in Norvegia, unde HLA B27 este intalnit la 10-15% din populatie, boala are o prevalenta de 1,4%, iar in Japonia, unde HLA B27 este sub 1%, aceasta are o prevalenta de 0,4%. In Romania fenotipul este intalnit la 8-9% din populatie. La indivizii cu HLA B27 care au rude cu aceasta boala, riscul de a dezvolta spondilita anchilozanta este de 12% (de 6 ori mai mare decat cei care nu rude cu aceasta afectiune).

Cum de manifesta si cum este depistata spondilita anchilozanta?
O caracteristica majora a bolii este afectarea precoce a articulatiilor sacroiliace (oasele bazinului), astfel, durerea lombara sau fesiera domina tabloul clinic la debutul afectiunii, in special la adultii tineri (sub 40 ani) in aproximativ 80% din cazuri. Aceasta debuteaza insidios, este persistenta, recidivanta, apare de regula in partea a doua a noptii trezind bolnavul din somn si insotindu-se de redoare matinala. Se amelioreaza la miscare si se agraveaza la repaus prelungit. Alte manifestari clinice sunt: durere si redoare toracica, limitarea miscarilor coloanei vertebrale, limitarea expansiunii toracice, irita (afectiune oculara). Semne generale ca anorexia, febra, scaderea in greutate, transpiratiile nocturne sunt prezente in formele cu debut timpuriu, in adolescenta.
Diagnosticul este dificil in stadiile precoce si facil in formele avansate. Explorarile paraclinice cuprind teste de sange care confirma sindromul inflamator (VSH crescut, proteina C reactiva prezenta), iar la 15% dintre pacienti poate fi depistata o anemie normocroma, normocitara. Se mai fac teste genetice pentru a pune in evidenta HLA B27. Examenul radiologic, obligatoriu (pe baza lui facandu-se o stadializare a bolii si este si criteriu de diagnostic pozitiv), arata modificari caracteristice la nivelul articulatiei sacroiliace si a coloanei vertebrale, imaginea de coloana „de bambus” aparand tardiv in evolutia bolii. Tomografia computerizata si RMN-ul sunt luate in considerare ca mijloace de diagnostic in stadii initiale ale bolii cand modificarile radiologice nu sunt prezente dar exista suspiciunea clinica.

Tratamentul in spondilita anchilozanta
Tratamentul spondilitei anchilozante vizeaza calmarea durerii, reducerea inflamatiei, mentinerea mobilitatii coloanei vertebrale si prevenirea anchilozei. Un diagnostic si un tratament precoce, pot sa reduca durerea, rigiditatea, inflamatia si deformarile care pot sa apara. Tratamentul medicamentos consta in majoritatea cazurilor in administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene si decontracturante musculare. Insa, cea mai importanta „arma” impotriva bolii este exercitiul fizic, astfel, prin exercitii speciale (kinetoterapie) si sport adecvat (in special inot), persoana isi va pastra pentru mai mult timp forta musculara si conditia fizica generala.

In continuare va voi da cateva sfaturi utile in tratamentul spondilitei:

• pastrati-va greutatea corporala in limite normale
• evitati solicitarea spatelui; evitati sporturile unde trebuie sa stati mult timp intr-o pozitie aplecata
• dormiti pe un pat tare, fara perna pentru a evita anchiloza coloanei vertebrale in anteflexie
• incercati, de trei ori pe zi, sa va lungiti pe abdomen, cu bratele intinse de-a lungul corpului
• aveti grija la postura si nu stati prea mult timp in aceeasi pozitie
• este important sa gasiti un echilibru intre miscare si repaus, fara a face excese in nici o directie

  1. buna ziua…am citit articolul,f.interesant si la obiect.
    locuiesc in Grecia si clima de aici imi permite sa merg la mare si pe parcursul iernii.
    sint in virsata de 43 de ani,1,73 greutate 67kg,in ultimul timp am inceput sa fac si gimnastica,inot…am f,mare ameliorare a durerilor,care ,asa cum scrietzi ,ma trezeau din somn in a doua a parte a noptzii
    imi putetzi spune ,daca apa rece a marii,o sa.mi influentzeze durerea?
    va multzumesc anticipat!!!!

  2. Exista un tratament mai bun decat Remicade in Romania?Dar in afara tarii?Exista posibilitatea unui tratament care sa vindece aceasta boala nu doar sa o stagnezi?

    1. din cate am inteles ptr ca si eu sufar de aceasta boala si fac deja remicade, nu exista nici un tratament care sa vindece aceasta boala,,,
      din pacate nu se vindeca …

  3. Boala are tratament ieftin si foarte eficient, descoperit de dr. roman Geo April Savulescu. Tratamentul poate conduce la vindecarea formelor incipiente ale bolii, intrucat in formele avansate apar anchiloze (sudari, calcifieri) ireversibile ale articulatiilor, acestea se pot opri din evolutie sau se elimina durerile (uneori foarte mari).
    Personal sunt diagnosticat cu boala asta , si in urma tratamentului, am ajns sa trec de la iminenta pensionare la 35 de ani, la vindecare.
    Varianta cu remicade, si embrel sau etanarcept sunt cu efecte secundare frecvente si grave. Nemaivorbind de pret. Dr. Savulescu are peste 1000 de pacienti tratati cu spondilita si 7-800 cu poliartrita. Telefonul meu este 0722326034 pentru cine doreste detalii.

    1. Buna ziua,

      Am citit intamplator despre acest raspuns al dumneavoastra.Nu stiam despre existenta dl Dr.Savulescu.Eu sufar de spondilita anchilozanta periferica de 10 ani.In prezent am 52 de ani.In urma unei forme violente de recidiva de anul trecut ,urmare unei simple operatii de gingie,boala s-a cam agravat si am dureri f mari noaptea,transpiratii abundente ,dimineata ma misc f greu si multe alte neplaceri.
      Zilele astea mi-am facut analizele si nu am decat CRP mare 0.80 ,normal <0.50.
      Daca se poate va rog dati-mi si mie mai multe informatii despre dl Dr.Savulescu,eventual un numar de telefon unde poate fi contactat.Eu sunt din Suceava .Va multumesc pentru timpul acordat si va doresc multa sanatate.

        1. Atentie, am fost personal la dr. Savulescu. Este un medic batran si senil. E foarte greu de comunicat cu el, are o pozitie dictatoriala in relatia cu pacientul. Am facut tratament o luna si nu am observat nici o imbunatatire. Tratamentul e ieftin dar nu e avizat de ministerul sanatatii si nu respecta normele de igiena (mi se faceau injectii cu siringi de unica folosinta care fusesera deja desfacute si umplute cu solutie, nu am certitudinea ca nu erau folosite de mai multe ori). Solutia injectata nu se stie sigur ce contine si ce afecte secundare poate avea in timp. Mare atentie…

    2. Mai este de actualitate ?
      Am fost, am făcut infiltrații, acum nu mai știu la cine să apelez….a trecut multă vreme

  4. pot duce o sarcina cu aceasta boala?sufar de 5ani de spondilita si imi doresc un bebe,a fost cineva in aceasta situatie?astept un raspuns,ms

    1. Am vorbit cu o persoana care are spondilita anchiozanta si care a avut o sarcina. Pe perioada sarcinii nu a avut probleme. Problemele au aparut dupa ce a nascut. Cel mai bine ar fi sa vorbesti cu medicul reumatolog. Si eu il recomand pe Dr Savulescu. Am SA de aprox 5 ani si urmez un tratament la dlui;deja se vad semne de ameliorare semnificative. Multa sanatate!

      1. Salut,
        Dragoș R.mă numesc, am fost tratat și eu de dl.dr.Săvulescu la începutul anilor 2000.Anii și trecut și acu in 2023 m-am trezit că nu mai pot merge…se mai poate apela, mai avem la cine? Dacă aveți oarece inf. aștept să-mi scrieți la: dragosruscior@yahoo.com.Multumesc, oricum….

    2. Buna.Si eu am spondilita anchilozanta descoperita acum 7 ani,ca urmare a faptului ca nu am putut ramane insarcinata aproape 5 ani,apoi am pierdut 2 sarcini.La mine boala nu era foarte avansata.Am facut tratament pentru a opri inflamatia timp de 3 ani,iar apoi am ramas insarcinata.Am fost avertizata de medici ca se va agrava dupa sarcina.Sarcina am dus-o foarte greu ,cu dureri ,cu stat la pat,cu spitalizari multe,cu stresul ca oricind se poate pierde sarcina .Micuta mea a rupt apa la 7 luni jumatate si printr-o minune in urma cezarienei a iesit afara.Ea este sanatoasa insa eu cam greu m-am pus pe picioare. Au aparut noi simtome si mult mai severe.Dupa 3 ani pot sa spun ca mi-am revenit relativ insa nu cred ca va mai fi ca inainte de sarcina.Riscul cel mai mare dupa sarcina este ca s-ar putea sa nu poti sa stai in picioare ca sa-ti ingrijesti copilul.Depresia post natala poate sa fie de lunga durata si severa.Ai mare nevoie de ajutorul cuiva permanent.Eu imi mai doresc un copil si cred ca daca imi pregatesc trupul, fizic sa fie in putere,impreuna cu exercitii fizice pentru gravide as reusi .Insa reumatoloaga a spus ca va fi mai greu decit la prima sarcina.Ginecologul mi-a spus sa nu mai fac al doilea copil pentru ca e foarte riscant.Sunt in dubii,mai astept si mai cercetez problema.Dar cred ca merita sa incerci.Dar atentie poate fi foarte greu si riscant .trebuie sa te pregatesti fizic ,psihic si sufleteste.Succes!

    3. da… poti face un copil .. pe timpul sarcinii totul e ok.. nu te mai doare nimic … dar dupa ce nasti ..e durere.. boala avanseaza mai repede decat inainte.. eu am nascut acum 3 luni si ma dor toate articulatii de mor… dar asta e, mi=am asumat un risc .. am un copil sanatos si frumos .. pt mine a meritat sacrificiul .. vom vedea cum va fi pe viitor…

  5. are voie sa practice un sport la boala asta il doare ingrozitor si asa ia spus doct sa practice un sport multumesc

    1. Dl dr homeopat Savulescu Geo are cabinet aproape de Piata Romana. Adresa este: str Caderea Bastiliei nr 32, Sector 1, Bucuresti; tel 0722.610.505, 021/3172891. Eu m-am simtit mult mai bine dupa tratament. Am avut momente in care nu mai puteam sa merg, sa ma ridic din pat, sau sa respir. Simptomele nu au trecut complet, dar s-au ameliorat mult.
      Gasiti mai multe informatii pe site-ul dumnealui:
      http://www.savulescu-md.ro/index.html

      Un articol legat de remediul domnealui: http://www.renasterea.ro/stiri-romania/social/serul-de-cal-valorizat-de-un-medic-bucurestean-poate-ridica-din.html

      Daca doriti sa imi scrieti, adresa mea de mail este: georgiana_gs@yahoo.com

      Va doresc multa sanatate!

  6. buna ziua,
    am aflat ca sufar de aceasta boala din luna mai,acum iau tratament cu sulfasalazina….as vrea sa fac un bebe…oare imi va agrava starea?se transmite la copil?

    1. Elena, sa inteleg ca nu ai intrebat medicii in legatura cu a da nastere unui copil fiind bolnava de spondilita anchilozanta? Riscurile sunt majore:boala se va agrava, vei avea probleme in timpul sarcinii sau la nastere,iar copilul poate mostenii boala. Si atunci, dandu-i viata fiind constienta ca boala se poate transmite, te vei simti vinovata ca l-ai condamnat la suferinta

  7. eu as vrea sa stiu daca se poate sa ne explice un medic la cat timp dupa intrarea in remisie a bolii se poate concepe un copil, deoarece stiam ca daca se face tratament cu metrotrexat sau alte antiinflamatoare nu este bine sa se faca copii deoarece exista riscul din cauza toxicitatii medicamentelor sa se nasca cu malformatii.Si as mai vrea daca se poate ca d/l Ovi care a fost tratat de dr. Geo April Savulescu din Bucuresti sa ne spuna daca infiltratiile pe care le/a facut sunt tratament homeopat sau alopat si daca trebuie sa stai internat la dansul, sau sa mergi zilnic la clinica pentru infiltratii. Va rog postati date mai precise

  8. Buna,
    Ma numesc Maria si de ieri am fost diagnosticata cu spondilita anchilozanta. Acum 2 ani am nascut si pana ieri nu stiam de unde imi apar toate aceste dureri. Fac tratament de un an pt poliartita bilatrerala maini si mainile nu ma mai dor. In ultimul trimestru de sarcina am avut dureri insuportabile de maini, nu puteam dormi noaptea si dupa ce am nascut, in doua-trei luni nu mai puteam sa-mi tin fetita in brate. Nu stiu ce sa zic, dar ma simt de parca am 100 ani dupa aceasta sarcina. Si nu cred ca as mai putea face coplii.

    Multa sanatate

  9. Am citit msg. voastre …nu credeti ca diagnosticul de spondilita anchilozanta este prea dur? Si eu acuz dureri de coloana si bazin de 6 ani,singurul simtom similar SA este durerea care te trezeste la 4 dim din somn.Insa acum 2 sapt. am fost la celebrul doctor Varga despre care se spune ca iti pune coloana la loc. In 5 minute mi-a dat diagnosticul si in alte 5 minute a executat 4 manevre la coloana si bazin si m-a pus sa stau in pat 17 zile. Surpriza a fost colosala! Nici nu s-a uitat peste dosarul de analize si mi-a spus care este cauza durerii. Vi-l recomand, poate va rezolva prb. In 15 min, va rezolva prb.platiti 150 lei si gata. Trebuie doar sa veniti la Cluj, aici are cabinetul. Va spus ca merita. Eu acum sunt in repaus,dar revin cu un mesaj sa va spun cum ma simt dupa ce primesc feed-backul…Tel cabinetului 0264/430175. MP

  10. Buna seara ! Poate sa spuna cineva daca a fost la domnul doctor Geo Savluescu si tratamentul prescris cu acest ser de cal este eficient ? Daca da, in ce stadiu era boala in momentul in care a incepul tratamentul si de cat timp sufera de aceasta boala ? In ce consta acest tratament ? Stiu din informatiile obtiunute de la reumatologi ca aceasta boala autoimuna nu se vindeca dar se poate stopa/ameliora. Daca aveti informatii care sa fie folositoare va rog sa imi lasati un mesaj la 0723289851. Multumesc !

  11. Si eu am fost diagnosticat cu SA din 2011, dupa o perioada foarte grea cu anchilozarea gleznelor si a gatului, am inceput tratament cu Humira si acum e mult mai bine. Nu ca inainte, dar ma pot misca liber.
    Va recomand sa incercati terapia Bowen, eu fac asta de 3 luni si simt imbunatatiri.

  12. Ma numesc Alex si momentan locuiesc in Olanda. Aici pentru SA medicii mi-au prescris Enbrel dupa ce Humira nu a mai functionat. In cazul in care as reveni in Romania as putea avea aceste medicamente scumpe? Va multumesc anticipat! SANATATE!!!

  13. Buna ziua. As dori sa stiu de la cei tratati de dr. Savulescu, ce implica ca si pret acest tratament si daca e nevoie de mai multe zile consecutive de tratament eu locuind in celalalt capat de tara – raportat la Bucuresti…. Multumesc anticipat!

  14. La cât este de eficient tratamentul, mai ales in forme incipiente ale bolii nu merita sa va mai gânditi la bani.Acum nu mai stiu cât costă, dar este tratament homeopat, fara alte efecte secundare, cu efect foarte bun.Ceea ce stiu sa va spun ca primul tratament tine aproximativ o luna si felul cum se administraza va spune medicul.Cred ca este in functie de caz, dar merita sa încercaţi.Sau luati legatura cu d-l Ovi care mai sus îsi da telefonul (0722326034) care va poate da cele mai sigure relatii ca dânsul s-a tratat timp de 5 ani.Încă o data vă spun din sursă sigura că merita sa încercati!

  15. Sotul meu sufera da aceasta boala deja 4 ani.Acum vrem sa concepem un bebe,stau pe ginduri si imi este trica ca si acesta poate mosteni aceasta boala. Spune-ti-mi va rog e sigur ca va mosteni sau sunt sanse si masuri de protejare ca copilul sa nu mosteneasca aceasta boala…Mie frica!!

  16. Vand enbrel 50mg la bucata/seringa sau cutie cu 4 seringi preumplute
    Pentru cine este interesat nr de contact:0747341100
    Expira in 2014.

  17. Spondilita anchilozanta este o forma de artrita cu o evolutie de lunga durata (cronica) si de cele mai multe ori afecteaza coloana vertebrala. Poate produce durere, rigiditate, edem si limitarea miscarilor la nivelul coloanei vertebrale inferioare, mijlocii si la nivelul gatului si uneori in unele parti cum ar fi mandibula, umerii, coapsele, genunchii si calcaiele. Boala apare mai frecvent la barbati decat la femei.
    Unii cercetători cred că microorganisme în mod normal inofensive, care se regăsesc în intestinele tuturor persoanelor, provoacă această reacţie autoimună a sistemului imunitar.
    Deoarece in aceasta boala sunt afectate si articulatiile sacroiliace (aproape in toate cazurile), ea mai e numita si o sacroileita

    Tratament naturist:
    -tinctura de ovaz: hipotiroidism; depresie, neurastenie, anxietate, insomnie, stres; reconfortant in perioada de convalescenta; guta, reumatism, spondilita anchilopoetica; tabagism.
    -tinctura de telina: merită cu priso­sinţă să fie supranumită „mătura reumatismelor”, de­oa­rece are efecte de ameliorare evidente în mai toate formele de reumatism, de la cel infecţios, la cel cu fenomene degenerative.
    -tinctura din muguri de plop: bronsite acute si cronice, tuse spastica neproductiva, afectiuni ale aparatului urinar (pielite, pielocistite, cistite, uretrite, colica renala), spondilita anchilozanta, arterite ale membrelor inferioare, varice.
    -iarba mare: bronsite, astm bronsic, afectiuni cronice ale aparatului urinar, reumatism, spondilita anchilozanta, diskinezii biliare atone si hipotone, tonic general, vermifug.
    -boswellia :poliartrită reumatoidă, reumatism cronic degenerativ (artroze, spondiloză), periatrita scapulohumerală, dureri musculare, nevralgii, colită ulcerativă, boala Crohn, astm bronşic, tumori cerebrale.
    -harpagophytum: reumatism cronic degenerativ (artroze: gonartroză, coxartroză, spondiloză), poliartrită reumatoidă, fracturi, entorse, luxaţii, contuzii, tendinite, bursite, nevralgii, dureri musulare sau de alte origini (dureri de cap, dureri menstruale), gută.
    -guggul (Commiphora mukul) – planta utilizata din timpuri stravechi in tratamentul afectiunilor inflamatorii ale articulatiilor. Este demonstrat ca aceasta reduce eficient inflamatia si durerea.
    -vitex negundo este considerata de medicina ayurvedica remediul cel mai puternic impotriva sindromului antiinflamator cu rezultate foarte bune in artrita, sciatica si in general la articulatii dureroase.
    -gotu kola:nutritionistii americani si europeni recomanda Gotu-Kola pentru inflamatii ale tesuturilor conectante in special in cazurile de spondiloza anchilozanta, scleroderma, artrita psoriatica, sciatica, varicoza.
    -macesele: acum trei ani, cercetatorii danezi au descoperit in macese o substanta activa (galactolipida), cu un extraordinar efect antiinflamator asupra finelor cartilagii dintre discurile coloanei vertebrale. Administrata suficient de mult timp, aceasta substanta nu doar reduce inflamatia si durerea, dar chiar imbunatateste flexibilitatea coloanei vertebrale afectate de aceasta boala. Mai mult, flavonoidele, vitaminele si alte substante antioxidante din macese impiedica procese degenerative de la nivelul tesuturilor articulare.
    -coaja de salcie: reduce durerea, previne migrenele, ajuta la preventia anumitor tipuri de cancer, reduce posibilitatea unui atac de cord, reduce inflamatia cauzata de rheumatism, dureri cauzate de artrita.
    -extractul de coacaz negru: sindroame inflamatorii la nivel local si general, in special la nivelul mucoaselor (aparatului respirator, digestiv si urinar) si in toate cazurile de VSH crescut; asocieri in reumatism, artrite, artroze; fibrom uterin, chist ovarian; prostatite si adenom de prostata; cefalee vasomotorie, astenie psiho-fizica in perioada de convalescenta.
    -extractul de mladite de vita de vie salbatica: reumatism cronic cu deformari, artrita reumatoida, artroza deformanta, poliartrita cronica evolutiva, spondilita anchilozanta, maladia Dupuytren.
    -acizii grasi omega 3: inhibă unele mecanisme enzimatice ale generării moleculelor mesagere secundare (fosfolipaza C, proteinele G şi proteinkinaza C,diminuează activitatea inflamatorie a unor enzime (ciclooxigenaza), a unor citokine şi prostaglandine;
    -aloe vera: imunomodulator (se administreaza in stari cu deficit de imunitate dar si in boli autoimune); – reduce simptomatologia in indigestii, sindrom de intestin permeabil, balonari, flatulenta, halena, ulcere, gastrite, boala Crohn, esofagita, constipatie, hiperaciditate gastrica; antiinflamator (artrita, gingivita, glosită, stomatită, etc.), analgezic.
    Adrian Udrea,nutritionist,fitoterapeut
    plantevindecatoare@gmail.com

  18. Pentru cei ce doresc sa afle cum se pot vindeca de spondilita , am scris câteva articole pe site-ul petiție online , spondilita anchilozanta pagina 2 la discuții , intra citește si aplica ceea ce am scris, eu fiind un fost pacient cu spondilita grad 4! Acolo explic clar cum funcționează aceasta boala si metode prin care te poți pune serios pe picioare!

  19. salut,am 28 de ani,sunt diagnosticat de 2 ani cu spondilita anchilozanta urmez tratamentul cu ENBREL si as vrea sa concep un bebe.influenteaza cu ceva admnistrarea medicamentului asupra bebelui?va multumesc!

  20. pentru ca eu sunt ferm convinsa ca orice boala poate fi tratata pana la vindecare m-ar interesa pe langa tratamentul de ameliorare a acestei boli spondilita anchilozanta ca ar exista si metode de vindecare ???? ma intereseaza cum se poate vindeca aceasta boala pentru ca in cazul in care exista o cauza de declansare trebuie sa existe si un tratament care vindeca acea cauza declansatoare

  21. am SA perifericafac tratament cu humira, ma simt in general bine,dar in acelasi timp iau si rantudil forte pt. dureri(antiinflamator)vreau sa stiu daca in timp acest tip de tratament afecteaza organele interne(ficat,plamani,pancreas,prostata,rinichi,etc). Am 60 ani.

  22. Buna ziua,
    Viitorul meu sot a fost diagnosticat acum 2 ani cu SA de domul doctor Berghea.Are dureri ingrozitoare de genunghi, spate si glezne.Momentan nu ia nici un tratament, doar inot. Insa cand si cand boala se face simtita, cu dureri ce il tintuiesc la pat. La ultimul control i s a recomandat doza de 4 sulfasalazin insa nu l a luat pentru ca vrem sa facem un bebe. Dintre cei care au luat acest tratament, va rog sa ne ajutati cu opinii. Este periculos pentru fat daca incepe sa ia tratamentul si in acelasi timp vrem un copil? A mai fost cineva la acest domn doctor Savulescu? Multumesc!

  23. Pacat ca domnul Savulescu este prea in varsta, ca probabil i-ar fi lasat someri pe importatorii de medicamente biologige , puse pe piata doar pentru ca le plateste statul. Nu cred ca cineva le-ar cumpara pe piata libera la 1000 Euro /luna /pacient, pentru un raport beneficii riscuri atat de slab.
    Remediul doctorului Savulescu este injectabil din categoria homeopata (cu o substanta activa foarte foarte diluata) practic nu are efecte secundare decat intepatura si unele mici reactii trecatoare la tratament
    Efectul benefic este mult mai bun decat orice medicament este pe piata la ora actuala, si dinsul nici macar nu recomanda intreruperea altor tipuri de tratamente , e optional daca vrei sau nu sa renunti la restul.

    1. Are perfecta dreptate Marcel.Acest mare medic dr. Savulescu face minuni in tratarea spondilitei anchilozante si a poliartritei reumatoide. Tratamentul este ieftin si sa nu mai vorbim de rezultate care sunt spectaculoase si fara reactii adverse.Este un doctor minunat, este un om minunat si merita din plin ca cei care sufera de spondilita sau poliartrita sa il caute pentru ca sigur vor fi tratati.O spun din experienta. Intr-adevar pacat ca este prea in varsta sa mai poata vindeca mult timp, dar speram din tot sufletul sa lase la cineva interesat si care merita acest fel de tratamant homeopatic.Inca o data o spun pentru toti cei bolnavi de aceste boli incercati sa il cautati pe d-l dr. Geo April Savulescu si nu o sa va para rau si asta inainte ca sa incepeti tratament biologic.

  24. Imi poate spune cineva daca s-a tratat de SA ,sunt diagnosticat cu aceasta boala din 2015 si doctorii zic ca este in stadiul 1/5 as fii recunoscator daca mi-ati oferi mai multe informatii despre tratarea si chiar vindecarea bolii daca se poate adresa mea de mail este alin_8982@yahoo.com

    1. Da cu certitudine

      http://geosavulescu-md.ro/

      Du-te la doctorul acesta.

      Dupa tratament fa sport, alimentatie sanatoasa, fara alcool, tigari, sau alte produse cu risc, cresterea imunitatii pentru a evita infectii (cel putin bacteriene si fungice), si vei uita de boala

    1. Nu trebuie sa-l cumperi, il plateste statul.
      du-te la orice reumatolog mai cu staif, si te pupa daca vrei sa intri in program. De doctor are grija producatorul.
      Si nu e nevoie de discretie

  25. Am 52 de ani si de 4 ani ma lupt cu Spondilartrita anchilozanta…Am fost la toti doctorii specialisti in Bucuresti pt.aceasta afectiune si inghit 6 Sulfasalazina si Arcoxia de 90 de atunci.Miscare este putin spus ca fac, nu ma las, de dimineata pana seara, insa noaptea durerile si senzatia de anchilozare imi strica somnul, astfel ma trezesc din doua in doua ore( maxim) iar atunci, ca un zombi, automat, fac plinbari,exercitii, miscari prin casa.Noroc ca am un sufletel de catel care imi alina cat de cat durerile. Aceasta nenorocire de boala din nefericire nu este vindecabila, insa ma lupt cu ea, am inceceput sa-mi gestionez si sa-mi suport durerile, cat de cat.De Humira si Enbrel nu am auzit. Nu cumva este tratamentul Bio,cu problemele aferente medicatiei,organismului propriu, pt. care ai nevoie de un „dosar” al bolii s.a.m.d?
    Eu nu am curaj, Succes!

  26. Eu am fost la domnul doctor Savulescu si m a facut bine ma tratat de spondilita anchilozanta aveam dureri continue la umeri este o minune Dumnezeiasca. Ducetiva si tratativa cat mai este in putere pentru ca este foarte batran

    1. marius0023@yahoo.com.
      Buna ziua, as vrea sa merg la dl.Dr.Savulescu pt tratament homeopat. Domnisoara Ana Maria va rog frumos daca se poate o adresa mail sau nr d etelefon,daca s epoate sa ma ajutati cu cateva informatui daca efectele tratamentului la dl Dr.Savulescu ofera rezulatate pt termen lung,cateva sfaturi,daca pe Dvs v-a ajutat.v-as fi foarte recunoscator daca m.ati putea sfatui. Adresa mea de mail: marius0023@yahoo.com, nr de telef 0751 511981.va multumesc.o zi placuta.

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.