Sindromul picioarelor nelinistite reprezinta o afectiune neurologica motorie, caracterizata prin anomalii senzitive si motorii distincte, frecvent nediagnosticat, afectand in acest moment aproximativ 12 milioane de persone numai in Statele Unite ale Americii.
restless_legs
Se caracterizeaza prin nevoia imperioasa de a misca picioarele (mult mai rar mainile), pacientul acuzand senzatii neplacute ca furnicaruri, intepaturi, arsuri sau (doar) de neliniste, nervozitate, rareori de durere la nivelul membrelor inferioare care apar in repaus si de obicei dispar cand se ridica sau doar se misca picioarele. Din acest motiv este si o importanta cauza de insomnie.

RLS se intalneste in mod egal la ambele sexe, poate debuta la orice varsta dar se poate agrava cu inaintarea in varsta. La majoritatea pacientilor nu poate fi depistata cauza ce a dus la aparitia afectiunii (sindromul picioarelor nelinistite primar), acesta fiind probabil mostenit genetic. Mai rar, boala (sindromul picioarelor nelinistite secundar) e determinata de o afectiune preexistenta (deficit de fier cu/fara anemie, insuficienta renala, diabet, boala Parkinson, neuropatie periferica, artrita reumatoida) sau tratamentul cu anumite medicamente (anticonvulsivante, antidepresive, antivomitive, blocanti ai canalelor de calciu etc). Cofeina, alcoolul si tutunul agraveaza simptomele. Sarcina poate declansa boala, in special in ultimul trimestru, dar de obicei semnele si simptomele dispar dupa nastere.

Cum se manifesta?

Principalele semne si simptome sunt:
• nevoia inrezistibila de a misca picioarele in repaus
• senzatii neplacute la nivelul picioarelor care dispar la miscare
• agravarea manifestrilor in cursul serii
• miscari periodice de flexie si extensie ale membrelor inferioare in timpul somnului
• insomnie si somnolenta in timpul zilei, consecinta a primelor doua simptome

Cum se stabileste diagnosticul?

De obicei dignosticul se pune de catre medicul de familie in urma unei anamneze si a unui examen clinic complet si corect efectuat, neexistand teste de sange sau laborator specifice afectiunii. Se pot efectua testari suplimentare pentru a se exclude alte boli care pot determina simptome similare.

Cum se trateaza?

legs
Scopurile tratamentului sunt de a diminua simptomele, de a imbunatatii calitatea vietii si de a trata sau corecta cauza secundara atunci cand exista. Acestea pot fi atinse prin modificarea stilului de viata si medicatie.
Modificarea stilului de viata include renuntarea la tutun, alcool, alimente ce contin cofeina (cafea, ciocolata, ceai), evitarea medicamentelor ce pot declansa/inrautatii boala (vezi mai sus), adoptarea unor obiceiuri sanatoase cu privire la somn (initierea somnului si trezirea sa se faca la aceleasi ore in fiecare zi, de preferat mai devreme astfel incat pacientul sa se simta odihnit dimineata), mersul pe jos, exercitiile fizice de intensitate moderata, masajul, baile fierbinti sau reci pot ameliora manifestarile bolii.

Tratamentul medicamentos se administreaza pacientilor ale caror simptome nu pot fi controlate prin modificarea stilului de viata, care au manifestari clinice bine definite si este intotdeauna prescris de medicul specialist. Nu exista un medicament la care sa raspunda toti pacienti, uneori fiind necesare cateva schimbari ale medicatiei pana se gaseste medicamentul si doza eficace. Medicamentele utilizate in tratamentul bolii Parkinson sunt eficiente si in sindromul picioarelor nelinistite, ceea ce nu inseamna ca acesta este un tip de boala Parkinson. Cele mai folosite sunt: levodopa (in formele cu severitate medie), agonisti ai dopaminei de tipul pergolid, pramipexol si ropinirol ( in formele moderate si severe ce nu raspund la administrarea de levodopa). Alte medicamente folosite sunt: narcoticele (in formele severe ce nu raspund la agonisti dopaminergici), sedativele ca benzodiazepinele pentru a combate insomnia si suplimentele de fier atunci cand se constata prezenta deficitului de fier.

Nota: Acest articol a fost publicat, cu diverse modificari, sub semnatura mea, in revista „Farmacia Ta”, in anul 2008.

Poze via Alamy

  1. Simtomele au apaarut la 20 ani, cu momente mai intense sporadice, insa dupa 50 ani s-au agravat. Dupa multi medici consultati am ajuns la Mirapexin. Totusi la consum accidental de muraturi, ceapa, usturoi, cafea, totul sare in aer si ma plimb ore in sir fie ziua fie noaptea.

  2. se pare ca am aceleasi simptome si simt cu cateva fractiuni de secunda inainte ca piciorele sa aiba o reactie de miscare.
    ce tratamente putem lua si cui ne putem adresa.Am 30 de ani si acest fenomen a aparut cu maxim 2 ani in urma. Lucram ff mult si nu reuseam sa ma odihnesc.

  3. ajutor!aceste simptome mi’au aparut dupa incetarea uni tratament pe baza de opium(oxycontin)oare din aceasta cauza?Ajutor!La ce medic trebuie sa merg?!

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.