Lipotimia reprezinta pierderea partiala a constientei urmata de revenirea spontana, adica fara ajutor din exterior. In unele cazuri, aceasta este  urmata de sincopa, denumirea medicala pentru pierderea completa a constientei, care dureaza de obicei cateva secunde pana la un minut.

De cele mai multe ori, lipotimia (denumita popular lesin) nu reprezinta un motiv de ingrijorare, insa in cazul in care va confruntati in mod repetat cu aceasta problema va sfatuim sa cereti sfatul unui medic.

De ce apare lipotimia

Lipotimia este cauzata de scaderea oxigenarii creierului care poate aparea in mai multe conditii, putand fi favorizata de anumite afectiuni medicale sau declansata de factori de mediu. Durerea intensa, hipoglicemia, scaderea tensiunii arteriale sau a ritmului cardiac pot sa determine lipotimie. Ridicarea brusca in picioare face ca sangele sa coboare la acest nivel, scazand tensiunea arteriala, acest proces fiind denumit hipotensiune ortostatica. La risc pentru hipotensiune ortostatica sunt persoanele in varsta, diabeticii cu durata lunga a bolii, precum si cei care urmeaza tratament cu anumite medicamente (antihipertensive, diuretice, antidepresive).

Alti factori care pot sa creasca riscul de lesin sunt: febra, caldura excesiva, deshidratarea. In plus, emotiile puternice sau durerea intensa sunt cauze cunoscute de lipotimie.

Simptomele lipotimiei

Episoadele de lipotimie sunt adeseori precedate de simptome de insotire sau prodrom. Acestea includ: greata, durere de cap, ameteala, tulburari de vedere, transpiratii abundente, palpitatii, senzatia ca se misca camera in care sunteti, in final aparand lipotimia.

Ce trebuie sa faceti in cazul lipotimiei?

Dupa cum am amintit, revenirea apare spontan, insa atitudinea in fata unei persoane care lesina este urmatoarea:

  • Ajutati persoana sa se intinda sau sa stea jos.
  • Daca este posibil, ridicati-i picioarele mai sus decat restul corpului.
  • Supravegheati-o pana la recapatarea constientei, iar daca in cateva minute nu isi revine solicitati ajutor medical.

Hipoglicemia reprezinta scaderea nivelului glucozei din sange (glicemia), de obicei simptomele aparand cand aceasta valoare scade sub 70 mg/dl. Aceasta apare cel mai adesea la persoanele care sufera de diabet zaharat. In acest caz, cauza scaderii glucozei din sange este administrarea unei doze prea mari de insulina sau antidiabetice orale, sau aportul insuficient de carbohidrati.

Cum se manifesta hipoglicemia?

Simptomele acesteia sunt nespecifice, dar cele mai intalnite sunt:

  • Ameteli
  • Tremuraturi
  • Foame extrema
  • Furnicaturi ce apar in jurul gurii
  • Palpitatii
  • Transpiratii
  • Durere de cap
  • Tulburari de vedere
  • Confuzie, iritabilitate, incapacitate de concentrare

Dupa cum se observa, simptomele date de hipoglicemie se pot confunda partial cu cele date de lipotimie, iar in cazuri severe hipoglicemia poate sa duca la pierderea constientei.

Exceptand situatiile rare in care scaderea glicemiei apare la persoane fara diabet zaharat, diferentierea celor doua entitati (lipotimie vs hipoglicemie) se poate face prin administrarea de carbohidrati. Simptomele date de hipoglicemie dispar intotdeauna dupa consumul de zahar sau suc, in timp ce persoanele la care apare lipotimia isi revin spontan.

Imagine: https://www.freepik.com/

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.