Tiroida este cea mai mare glanda endocrina a corpului, cu un important rol in dezvoltarea si functionarea armonioasa a organismului. Este situata la nivelul regiunii cervicale anterioare intr-o loja fibroasa cantarind aproximativ 15-25 g si este alcatuita din 2 lobi situati de fiecare parte a traheii uniti printr-o punte mica de tesut numita istm.

Ce inseamna disfunctia tiroidiana

Lipsa iodului (deficitul geoclimatic ducand la aparitia gusii endemice), alimentatia deficitara, stresul zilnic, expunerea la radiatii, cat si predispozitia familiala favorizeaza aparitia dereglarilor la nivel tiroidian, dereglari ce pot aparea la nastere, adolescenta, menopauza si dupa varsta de 60 de ani. Afectiunile tiroidiene sunt in general mai des intalnite la femei decat la barbati. De cele mai multe ori, femeile isi ignora simptomele, punandu-le pe seama altor afectiuni (menopauza sau depresie). De asemenea, exista un risc crescut de a prezenta afectiuni tiroidiene dupa sarcina.

Glanda tiroida poate functiona gresit fie prin eliberare excesiva de hormoni tiroidieni (hipertiroidism), fie prin eliberare inadecvata (hipotiroidism), sau poate prezenta modificari la nivel structural (noduli benigni sau maligni), modificari ce pot afecta sau nu buna functionare a glandei.

Hipotiroidismul si activitatea fizica

Hipotiroidia presupune o productie insuficienta de hormoni tiroidieni, cu repercusiuni asupra functiilor organismului, ce sunt practic incetinite. O frecventa cauza de hipotiroidism la adult este tiroidita Hashimoto, ce presupune o reactie autoimuna a organismului ce produce autoanticorpi impotriva tiroidei cu afectarea integritatii acesteia. Din fericire, aceasta problema medicala are rezolvare in tratamentul substitutiv. Practicarea unei activitati sportive in cazul unui pacient hipotirodian netratat este dificila. Acestia nu vor avea energia si forta pentru indeplinirea celor mai simple exercitii fizice. In ciuda efortului fizic, persoanele cu hipotiroidie nu vor reusi sa slabeasca. In cazul celor care sunt corect tratati, sportul nu reprezinta o problema atata timp cat nu exista alte contraindicatii.

Hipertiroidia si sportul

Hipertiroidia presupune un nivel seric crescut de hormoni tiroidieni. O patologie frecventa este reprezentata de Boala Graves (boala autoimuna cu evolutie cronica), ce presupune o stimulare continua a glandei pentru a secreta si sintetiza cantitati mari de T4 si T3. De asemenea, hipertiroidismul mai poate fi cauzat de prezenta formatiunilor nodulare, de tratamentul in exces al hipotiroidismului, datorita existentei unui proces inflamator (tiroidita) cu o supraproductie de hormoni tiroidieni si varsarea acestora in torentul sanguin, secundar supraincarcarii cu iod (cauza frecvent intalnita la pacientii varstnici cu gusa polinodulara) sau printre cei carora li se administreaza produse de contrast cu continut mare de iod. In cazul pacientilor cu hipertiroidie se recomanda evitarea sportului in perioada activa a bolii. In cazul acestora, excesul de hormoni tiroidieni supune inima unui stres peste care activitatea fizica ar veni ca o incarcatura suplimentara. Mai mult decat atat, pacientii cu hipertiroidie acuza dureri si slabiciune musculara, ceea ce reprezinta un alt motiv pentru care sportul nu trebuie efectuat in perioada acuta a bolii. In momentul in care sub tratament boala este controlata, pacientii pot face sport, insa exercitiile fizice sustinute si cu grad inalt de dificultate trebuie evitate.

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.