Ce este dischinezia biliara?

Dischinezia biliara reprezinta un complex de tulburari dispeptice de tip biliar care se manifesta prin dureri in hipocondrul drept (in dreapta sub rebordul costal), de intensitate variabila (de la simpla jena dureroasa pana la colici puternice) ce se pot asocia sau nu cu: greata, varsaturi de tip biliar, gust amar (in special dimineata, la trezire), balonari, tulburari de tranzit intestinal, stari de iritabilitate, indispozitie. Acest tablou clinic poate avea caracter cvasipermanent sau episodic. Este important sa precizam faptul ca dischinezia biliara nu este o boala in sine ci un sindrom (ansamblu clinic de simptome si/sau semne ce caracterizeaza un grup de boli, fara cauza specifica).

Din ce cauza / cauze apare dischinezia biliara?

Manifestarile clinice intalnite in dischinezia biliara sunt datorate, in principal, unor tulburari in statica sau / si dinamica vezicii biliare – cu alte cuvinte, colecistul (vezica biliara) prezinta modificari in repaus (in afara perioadelor de digestie) sau / si contractii anormale in timpul digestiei – si mai rar tulburarilor de motilitate de la nivelul sfincterului Oddi.. Principalele cauze care determina aparitia dischineziei biliare sunt: prezenta unui colecist malformat (ceea ce predispune si la formarea calculilor biliari – litiaza biliara), motilitatea anormala a sfincterului Oddi (apare frecvent la 4-5 ani dupa colecistectomia postlitiazica), obiceiurile alimentare gresite (excesul de carne grasa, tocatura, untura, galbenus de ou, maioneza, condimente, ciocolata determină crize de dischinezie biliara), tulburari ale organelor invecinate (colite, gastrite si chiar boli ginecologice).

Cum se stabileste diagnosticul de dischinezie biliara?

Diagnosticul de dischinezie biliara se stabileste pe baza tabloului clinic al pacientului, colecistografiei anormale (infuzia de colecistokinina cu masurarea fractiei de ejectie a colecistului; o fractie de ejectie sub 40% e carateristica acestei afectiuni iar infuzia de colecistokinina reduce durerea pacientului) si dupa ce a fost exclusa o posibila litiaza biliara (radiografic, ecografic etc).

Cum putem trata dischinezia biliara?

In cazul acestei maladii, dieta are o importanta deosebita si uneori numai cu regimul igieno-dietetic se poate restabili echilibrul digestiv al bolnavului cu dischinezie biliara. Este recomandata o dieta protectoare hepatica si biliara, in sensul alimentelor permise si mai ales al modului lor de preparare. In afara de ce mancam este important si cand, si cum mancam etc. Iata cateva sfaturi in acest sens:

 mestecati bine alimentele si nu mancati in graba
 mancati 4–5 mese pe zi (se recomanda mese mici si fractionate)
 dupa mesele principale stati culcat pe partea dreapta aproximativ ½ ora
 grasimile permise vor fi consumate crude si in cantitati foarte mici (40–50g/zi)
 ciorbele se consuma cu prudenta si doar dupa indepartarea grasimii de la suprafata
 evitati sosurile, rantasurile, tocanele, tocaturile, papricasul
 consumul de lichide este indicat la sfarsitul mesei
 sarea este permisa in cantitate moderata
 se recomanda exercitiile fizice care accelereaza golirea vezicii biliare
 reduceti fumatul pana la suprimarea totala.

Tratamentul chirurgical, colecistectomia, s-a constatat ca duce la disparitia simptomelor in 75-90% din cazuri, totusi 10-24% dintre pacienti continua sa prezinte manifestari si dupa interventia chirurgicala.

Daca cauza dischineziei biliare este data de tulburarile de motilitate de la nivelul sfincterului Oddi atunci sfincterotomia endoscopica are cele mai bune rezultate pe termen lung determinand disparitia simptomelor la peste 80% din pacienti.

Deasemenea util in tratarea dischineziei biliare este si tratamentul balnear. Apele alcaline au actiune coleretica si colecistokinetica, dilueaza si fluidifica bila; apele clorurate sodice, bicarbonate, carbogazoase exercita o actiune deprimanta asupra secretiei biliare si de concentrare a bilei; apele sulfuroase au actiune coleretica. Statiuni indicate sunt: Caciulata, Calimanesti, Lipova, Olanesti, Sangeorz-Bai, Slanic-Moldova.

Fitoterapia poate fi folosita ca adjuvant in tratamentul dischineziei. Dintre plantele cu actiune coleretica (de stimulare a secretiei biliare) si/sau colagoga (de stimulare a eliminarii bilei formate in duoden) cele mai folosite in acest caz sunt:

 Cicoarea, pe care Galen a numit-o prietena ficatului, se poate folosi in alimentatie sub forma de salata preparata din frunze tinere sau ca infuzie obtinuta din 15 grame frunze uscate la un litru de apa. Se consuma 1-2 cani pe zi.
 Anghinarea se foloseste inainte de mesele principale, sub forma de infuzie obtinuta din lingurite de frunze la o cana de apa, din care se beau doua cani pe zi.
 Rostopasca, care are si actiune antispastica (calmeaza durerile date de contractiile vezicii biliare), se administreaza ca infuzie, preparata din 3 grame frunze uscate la o cana cu apa, cantitate care se bea treptat, in decursul unei zile.
 Papadia este folosita sub forma de infuzie preparata din doua lingurite de planta (intreaga) la o cana de apa; in total, 2-3 cani pe zi.
 Telina avand actiune colagoga, se consuma, dupa fiecare masa, cate o cana cu infuzie preparata cu o lingurita de frunze.

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.