Întrebare: Domnule doctor, ce părere aveţi despre suplimentarea orelor de educaţie fizică la cei mici dintre elevi?
Alin Popescu: Dacă ar fi după mine, aş băga şi cinci ore de sport pe săptămînă, nu patru. DAAAR… Eu sînt de 11 ani în sport şi sînt fan sport din copilărie. Ştiu situaţia şi de aceea nu cred că această ţară are posibilitatea de a susţine acest orar. Nu avem profesori şi nu avem baze. Educaţia fizică predată de suplinitori în şcoli fără sală de sport, fără groapă de nisip, nu mai zic fără bazin de înot, nu este deloc o soluţie bună.

I: Adică se face după ureche.
A.P.: Da. Ia gîndiţi-vă la sportul din mediul rural. Acolo nu au săli sau bazine, d-abia dacă au un teren pe care să bată o minge. Eu mă întreb cîte ore de înot se vor face pe săptămînă sau cîte de sporturi de echipă, iar ei nu au la dispoziţie nici minimul necesar. Lipsa de dotări şi lipsa profesorilor specializaţi în adevăratul sens al cuvîntului sînt două lucruri care dăunează noii programe.

I: E ciudat, cînd am venit la un medic sportiv mă aşteptam să fie mai încîntat de idee.
A.P.: Sînt încîntat de idee, dar nu de aplicarea ei. Patru ore de sport pe săptămînă devin neatractive dacă încap pe mîini nepotrivite. Sînt convins că există şcoli unde nu au două mingi în total. Ce faci cu copiii aceia la sport aproape în fiecare zi?

I: Cum ar fi într-o lume ideală?
A.P.: Ar fi două ore de sport de echipă. Apoi înot. După părerea mea, un copil în clasa a treia trebuie să ştie să înoate bine. Nu să supravieţuiască în apă, să înoate bine. După care, alergarea. Omul este făcut să alerge, iar copiii din ziua de azi habar nu au să fugă. Este de bază să ştii să alergi. Dar la noi e greu, îţi trebuie vestiare, duşuri, copiii ăia mici şi ei transpiră, trebuie schimbaţi.

I: Cînd ar fi cel mai bine să avem ora de sport?
A.P.: La începutul orelor. Este mai bine să începi ziua cu mişcare fizică. Îţi dă tonus, chef, te binedispune.

I: La vîrste aşa de mici, se poate pune problema de uzură a organismului la patru ore de sport pe săptămînă?
A.P.: Nu, nicidecum. O oră pe zi este oricum recomandată, iar 10 minute durează numai încălzirea.

I: Sînt foarte mulţi copii supraponderali. De unde vine acest lucru?
A.P.: În primul rînd, mîncăm prea multă mîncare procesată. Mai ales prăjituri, care să nu credeţi că se fac ca la bunica acasă, făinoase şi pîine excesiv. În plus, copiii nu se mai joacă şi nu mai merg nici măcar pe jos. Îi duc părinţii la şcoală cu maşina şi gata.

I: La clasele a III-a şi a IV-a se vor introduce jocuri, o încercare de resuscitare a jocurilor copilăriei generaţiei care a crescut pe stradă, nu în casă. Acest lucru cum vi se pare?
A.P.: Frunza sau şotronul nu reprezintă sport. Cum ar fi să dăm examen la lapte-gros? Sportul trebuie cuantificat ca performanţă, chiar dacă nu facem sport de performanţă. Dacă e să fie patru ore de sport, păi să fie de sport, nu de altceva. Trebuie să ştii să alergi, poate nu de 10, că nu e toată lumea ultrasportivă, dar de un 7-8 acolo este obligatoriu.

I: Programa de la toamnă spune sport versus matematică. E corect?
A.P.: Nu. Matematica mi se pare matricială pentru dezvoltarea copiilor mici. Aş tăia mai degrabă ore de română decît de matematică. Sportul te căleşte fizic, matematica te formează mental. Una fără cealaltă nu valorează mult. (Alin Popescu a terminat facultatea de fizică înainte de a o termina pe cea de medicină).

I: În cît timp se va ajunge la o stare bună a lucrurilor în privinţa sportului în şcoli?
A.P.: Nu ştiu. Se va ajunge într-o zi la un echilibru, dar nu atît de repede pe cît mi-a dori eu. Trebuie să avem oameni calificaţi să predea, să avem săli, bazine. Statul trebuie să asigure necesităţile la nivelul la care cerem.

I: Deci nu patru ore de sport haotice.
A.P.: Nu. Nu îmi doresc ore cu suplinitori, fără materiale, fără cap. Nu vreau ca sportul să ajungă să fie ceva de genul 2+2=5!

Interviul complet îl puteți citi aici: www.gsp.ro

Foto: www.gsp.ro

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.