Dacă exerciţiile fizice ar putea fi concentrate într-o pastilă, aceasta ar fi una dintre cele mai recomandate tratamente din lume pentru că are numeroase beneficii. Mersul pe jos reduce riscul instalării multor boli, de la infarct miocardic şi accident vascular cerebral până la fractură de şold şi glaucom, afirmaţie susţinută de numeroase cercetări.

Mersul pe jos nu necesită consultaţie sau reţetă, riscul efectelor adverse este foarte scăzut, iar beneficiile sunt multiple:

Controlul greutăţii corporale – combinată cu o dietă sănătoasă, activitatea fizică reprezintă cheia oricărui plan de lungă durată pentru menţinerea greutăţii. O greutate în limite normale reduce riscul dezvoltării anumitor boli, precum diabet zaharat tip II, boli de inimă, accident vascular, cancer, apnee în somn, osteoartrită.

Controlul tensiunii arteriale – Activitatea fizică întăreşte inima, astfel încât aceasta poate pompa mai mult sânge cu mai puţin efort şi cu o presiune mai mică la nivelul arterelor. A rămâne în formă poate fi la fel de eficient pentru menţinerea unor valori tensionale normale precum administrarea anumitor medicamente hipotensoare.

Reduce riscul de infarct miocardic – plimbările susţinute timp de trei ore pe săptămână sau o jumătate de oră în fiecare zi sunt asociate cu o scădere de 30-40% a riscului de boli cardiace la femei.

Creşte colesterolul „bun”, HDL. Activitatea fizică ajută la reducerea în sânge a colesterolului „rău”, LDL, care formează plăcile de aterom în pereţii vaselor – cauză majoră de infarct.

Reduce riscul de accident vascular – exerciţii moderate efectuate în mod regulat, echivalentul unei plimbări energice cu durata de o oră pe zi, pot reduce riscul de accident vascular la jumătate potrivit unui studiu efectuat la Harvard pe 11 000 de bărbaţi.

Reduce riscul unei operaţii pentru calcul la vezica biliară – mersul obişnuit sau orice altă formă de activitate fizică reduce riscul unei intervenţii chirurgicale pentru piatră la colecist cu 20-31%, potrivit unui studiu realizat la Harvard pe un lot de 60 000 femei, cu vârsta cuprinsă între 40 şi 65 de ani.

Protecţie împotriva fracturii de şold – activitatea fizică susţinută diminuează riscul fracturii de şold. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat pe 30 000 persoane, bărbaţi şi femei, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 93 de ani.

… şi lista poate continua. Multe studii indică faptul că o plimbare în ritm alert efectuată zilnic ajută la: prevenirea depresiei, a cancerului de colon, a constipaţiei, osteoporozei şi impotenţei, prelungeşte durata vieţii, reduce nivelul de stress, intăreşte musculatura, oasele şi articulaţiile, creşte calitatea somnului, îmbunătăţeşte starea de spirit şi generează o senzaţie de bine.

Mersul pe jos are efecte benefice, dar pentru a obţine cele mai bune rezultate efectuaţi plimbări de 30 – 40 de minute de cel puţin cinci ori pe săptămână, în pas alert!. Cereţi avizul unui medic în ceea ce priveşte nivelul de activitate fizică cel mai potrivit pentru dumneavostră.

N.B. O forma a acestui articol a aparut – sub semnatura mea – in revista „Slab sau gras” in decursul anului trecut!

  1. Ma numesc Nicolae Carmen si am 47 de ani.Sunt de sex feminin si am o inaltime de 173 cm si o greutate de 95 kg.Sunt din Bucuresti.Cer ajutorul Dr.Alin Popescu pentru a-mi prescrie un regim favorabil.Multumesc pentru intelegere.

  2. Domnule Doctor v-am vazut la emisiunea Cearta-n bucate!Ma numesc Andrei Stoian.Am 13 ani si aproape am terminat cls 7.Vreau sa va intreb daca e normal ca la o inaltime de 1.41 sa ai 42 kg.Colegii imi spun ca sunt gras.

  3. Din pacate tot mai putini oameni aleg mersul pe jos.Trebuie spus ca mersul pe jos intr-un oras ca Bucurestiul (extrem de poluat cu praf-noroi si noxe de la masini) nu e chiar cea mai buna treaba. Dar mai bine asa decat de loc. Am o vecina in varsta, care stie ca trebuie sa se miste zilnic. Nu mai poate iesi afara din bloc singura, dar se plimba pe palierul etajului unde locuieste, constienta ca TREBUIE sa faca miscare.

  4. Salut,

    Anul acesta ma gandeam sa fac El Camino. Exista pericole majore in a merge zilnic pe jos 30-40 km, timp de o luna?

    Mersi.

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.