Bradicardia reprezinta un ritm cardiac mai lent decat cel normal. In repaus, frecventa cardiaca normala este cuprinsa intre 60 si 100 batai pe minut, iar atunci cand aceasta scade sub 60 batai pe minut vorbim despre bradicardie. Exista si exceptii – de exemplu la sportivi si in somnul profund, cand pulsul este mai mic de 60, fara insa ca acest lucru sa reprezinte o problema de sanatate.

Cauze si tablou clinic

Exista multiple cauze pentru aparitia acestei dereglari cardiace, printre care enumeram: defecte congenitale, infectii (miocardita), hipotiroidismul, anumite dezechilibre hidroelectrolitice (hipercalcemia, hipermagneziemia sau hiperpotasemia), unele medicamente (beta-blocante, antidepresive, opioide), ischemia (dupa un infarct miocardic) si degenerarea muschiului inimii ca rezultat al imbatranirii. Bradicardia poate surveni si in timpul anesteziei generale sau in cazul hipotermiei.

Printre simptomele bradicardiei se numara: oboseala, durerile in piept (angina), dificultatile la respiratie (dispnee), palpitatiile, ametelile, paloarea si chiar lesinul (lipotimie).

Diagnostic si tratament

Pentru a pune diagnosticul de bradicardie trebuie sa consultati un medic cardiolog, care, alaturi de anamneza si examen clinic, va efectua o electrocardiograma, iar daca aceasta investigatie nu este concludenta, un test de efort sau holter EKG.

Tratamentul depinde de cauza bradicardiei si de severitatea simptomatologiei. Cazurile usoare pot sa nu necesite tratament. Daca insa hipotiroidismul este cauza acestei tulburari de ritm, tratamentul afectiunii tiroidiene poate rezolva problema. In situatia in care bradicardia se datoreaza anumitor medicamente atunci scaderea dozei sau inlocuirea lor este solutia. Interventia chirurgicala este indicata in cazul  malformatiilor congenitale, iar daca bradicardia este rezultatul unui defect al sistemului electric al inimii, atunci se va implanta un stimulator cardiac.

Cand este nevoie de consult medical?

Bradicardia poate fi asimptomatica, insa anumite situatii pot indica o urgenta medicala. In cazul in care va confruntati cu scaderea batailor inimii si asociati una sau mai multe din acuzele de mai jos atunci este nevoie de un consult cardiologic si de o serie de analize si investigatii care sa transeze diagnosticul.

  • ameteli, lesin (pierderea starii de constienta)
  • confuzie, dezorientare
  • oboseala nejustificata
  • probleme la respiratie (dispnee)
  • dureri in piept in repaus sau la efort
  • dureri de cap severe
  • paloare sau, dimpotriva, cianoza (culoarea albastra a pielii si buzelor)
  • cresterea sau scaderea tensiunii arteriale

Totodata, exista anumiti factori de risc pentru aparitia bradicardiei care pot fi corectati: fumatul, diabetul zaharat, valorile mari ale colesterolului seric, obezitatea, sedentarismul, dieta bogata in grasimi, hipertensiunea, boala cardiaca ischemica si stresul. Daca va confruntati cu un puls sub 60 batai pe minut la care se adauga acuzele enumerate mai sus, atunci ar fi bine sa nu mai temporizati vizita la medicul cardiolog. In plus, pentru cei care stiu ca au probleme cu pulsul monitorizarea periodica a acestuia este extrem de  importanta.

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.